Blog 60. Geluk nummer 29

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Ziet u het geluk niet? Het ziet u wel.”

Net als een ander recent gelukskaartje gaat dit over bewustwording van geluk en over goede dingen ontvangen waarvan je niet op het eerste ogenblik het geluk ziet.

Er is een verhaal van een oude boer die een zoon had, die een wild paard mee bracht die met hem meegelopen was. De buren zeiden, wat een geluk! De boer zei: we zullen zien. De zoon probeerde het paard te temmen en viel eraf. Hij brak daarbij zijn been. De buren zeiden: Wat een ongeluk! De boer zei: we zullen zien. Er brak oorlog uit en iedereen werd opgeroepen om mee te vechten. De zoon kon echter niet mee vechten, omdat hij een gebroken been had. De buren zeiden: Wat een geluk! Je kunt nu wel raden wat de boer zei.

Het verhaal heb ik ooit gehoord en vanuit mijn herinnering opgeschreven, dus wellicht dat details anders zijn dan het oorspronkelijke verhaal, maar het gaat om het principe erachter. We zijn nogal snel met beoordelen van geluk of ongeluk. Iets wat in eerste instantie geluk lijkt, blijkt later ongeluk en daarna toch weer geluk. Of je dus het geluk ziet, maakt niet eens zoveel uit, het geluk ziet jou sowieso.

Wat mij betreft loop je daarmee wel wat mis. Het is namelijk fijn om het geluk te zien. Bewustzijn van wat er allemaal is, daar dankbaarheid voor hebben, maakt gelukkig. En wellicht is geluk niet het allerbelangrijkste om na te streven, het is wel een hele belangrijke.

Ik noemde al dankbaarheid als een tool om je bewust te worden van het geluk dat bij je is. Probeer eens een periode van 3 maanden, 100 dagen ongeveer, elke avond op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kan iets groots zijn, zoals je kinderen die in je leven zijn, of iets kleiners, zoals het lenteweer van vandaag, of het smelten van een paasei op je tong en de smaaksensatie die je daardoor mocht hebben.

Het feit dat je in staat bent om zoiets heerlijk zoets te proeven lijkt heel simpel en normaal. Toch was dit voor een heleboel mensen tijdelijk niet normaal na een covid-19 besmetting. Zij hadden ineens geen reuk- en smaakervaringen meer. Dan is dat paaseitje in je mond toch wel een hele fijne ervaring waar je enorm dankbaar voor kan zijn. Zo zijn er vele andere voorbeelden die je een gelukkig gevoel kunnen geven. Geluk zit soms in de kleinste dingen, probeer het te zien zoveel als je kan.