Blog 63. Geluk nummer 30

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Neem op een loos moment de tijd om jezelf vooruit te laten kijken”

Wie heeft er in deze tijd nog loze momenten? Om vooruit te kunnen kijken op een loos moment, zal je dus eerst zo’n loos moment moeten creëren. We hebben het met z’n allen zo ontzettend druk, hollen steeds harder en lijken alleen maar verder van ons einddoel te komen. 

Wat is het einddoel eigenlijk? Een hele to do lijst afgewerkt? Een compleet schoon en net huis, instagram waardig? Veel geld op de bank of een dure auto? Wie zo hard holt, holt op zijn hardst naar zijn graf. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Wat is dan wel de bedoeling? Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Ieder mens heeft zijn eigen ideeën over wat een succesvol leven inhoudt. Ook heeft ieder mens een andere bedoeling in dit leven. De reden dat je op aarde gekomen bent, de missie die jij te vervullen hebt, je zielsmissie. Wie weet wat zijn zielsmissie is? 

Om bovenstaande helder te krijgen, zijn loze momenten essentieel. Juist in die loze momenten krijgen je gedachten de kans om gewoon eens af te dwalen, kun je dagdromen of gewoon even niets doen. Genieten van waar je bent, wat je ziet, wat je hoort, ruikt of proeft. Dit klinkt heel simpel, maar dat is het in deze tijd niet meer.

Hoe vaak pak jij je telefoon erbij als je even een loos moment hebt? Als je met je partner in een restaurant zit te wachten op het eten en je partner loopt naar het toilet, hoe lang duurt het dan voor je je telefoon erbij pakt? Snel even checken of je berichtjes hebt, of er nog likes binnen gekomen zijn of belangrijke emails, die écht niet tot morgen kunnen wachten?

Wanneer je dit doet, is je loze moment weg. Gewoon verdwenen. En je partner komt terug en de avond gaat verder. Dit is een gemiste kans om gewoon even stil te zijn, te ademen, te voelen, te zijn.

Al die berichtjes, notificaties en andere signalen of prikkels die binnen komen, geven een dopamineshot. Dat is een heel verslavend hormoon, waar je blij van wordt, maar waarvan je ook steeds meer van nodig hebt om dat geluksgevoel nog bij te ervaren. Daarom nemen we nu niet meer genoegen met alleen maar kijken naar een film, nu eten we er ook zoetigheid bij en scrollen we ook nog regelmatig over onze telefoon. Al die shotjes lijken je gelukkig te maken, maar het loopt uit de hand. 

Hoe dan wel? Een dopaminedetox. Dit houdt in om je een dag lang te onthouden van elke vorm van input. Dat betekent: geen suikers, alcohol, televisie of andere schermen, telefoon, boeken lezen, muziek of podcasts luisteren of welke andere manier dan ook om input te krijgen. Zo’n dag kun je gebruiken om te wandelen, te mediteren en te schrijven. Loze momenten creëren. En dan in een loos moment vooruit kijken, of alleen maar zijn. Dat leidt tot blijvend geluk!