Blog 65. Geluk nummer 31

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Ontspan jezelf en je geluk is nabij”

Wat een mooie uitspraak is dit! De kaartjes zijn zo’n mooie reminder dat het ook anders kan in het leven. Dat geluk zo dichtbij is, juist wanneer je je ontspant.

Aan alle kanten wordt ons verteld dat het leven maakbaar is, zolang je maar je best doet. Wil je een slank lijf? Dat kan, als je maar je best doet! Wil je succes/geluk/veel geld/groot huis/… (vul maar in), dat kan! Als je maar heel hard werkt en je best doet. Dus als je niet slank/succesvol/gelukkig/rijk of een groot grondbezitter bent, dan heb je gefaald en heb je er een probleem bij. Want nu ben je niet alleen dik, ongelukkig en arm, maar ook nog eens een mislukkeling.

Hoe onwaar is dit! Het leven is tot op zekere hoogte zeker maakbaar. Door verantwoordelijkheid te nemen, kun je veel voor elkaar krijgen. Soms gaat het echter ook om een portie geluk. Iets wat naast je komt zitten als je maar heel stil blijft, net als die vlinder die op je schouder landt als je heel stil zit.

Om stil te kunnen zitten, is het belangrijk om je te kunnen ontspannen. Stress, chaos in je hoofd, spanning in je lijf en ruzie in je relaties, zorgen ervoor dat je niet kunt stil zitten. Ontspannen is dus enorm belangrijk om die stilte te kunnen ervaren en daarmee het geluk te ervaren, te omarmen en zijn nabijheid bewust te zijn.

Ieder mens heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Hoe doe jij dat? Neem er eens de tijd voor om op te schrijven welke manieren jij voor jezelf weet hoe je zou kunnen ontspannen. Voor mij zijn er een aantal heel belangrijke manieren, zoals schrijven, lezen, mediteren, knuffelen met mijn liefsten en een massage nemen. Maak eens een lijstje voor jezelf en check eens hoe vaak je deze dingen voor jezelf doet. Hoe vaak gun jij jezelf ontspanning? Kijk of je dit meer ruimte in je leven kunt geven. Ontspanning in je hoofd en lichaam, zorgt voor de mogelijkheid om stil te staan en daarmee het geluk te kunnen waarnemen. Gun jezelf dit!