Blog 66. Motivatie

Veel dingen vind ik super leuk om te doen. Dat is fijn, omdat er dan veel keuze is om te doen. Ik ben vooral heel enthousiast om nieuwe dingen te proberen. Door mijn enthousiasme ga ik heel voortvarend aan de slag en met mijn doorzettingsvermogen kom ik een heel eind.

Soms loop ik echter tegen een situatie aan waarin ik ergens aan begonnen was, omdat ik het zo leuk vond en er al mijn enthousiasme in kwijt kon, maar tegen het einde merk dat het niet zo leuk is meer is. Wat doe jij in zo’n situatie? Gooi je het bijltje erbij neer, ga je op zoek naar wat anders wat je wel leuk vindt om te doen? Of bijt je door en maak je af waar je aan begonnen bent?

Ik hou er niet van om op te geven. Ik wil geen losse eindjes en dus is het voor mij doorbijten. Waar haal je dan de motivatie vandaan om door te gaan? Hoe zet je jezelf elke keer opnieuw aan het werk om de eindstreep te halen? Hoe bijt je door, terwijl alles in jou roept dat je zoveel liever zou netflixen?

Eén van de dingen die kan helpen is met andere mensen delen wat je doel is dat je wil bereiken zodat zij een stok achter de deur zijn als het tegenzit of als je er eigenlijk geen zin meer in hebt. Bij stoppen met roken werkt het net zo. Als je wil stoppen en je doet dit alleen, is de kans dat je slaagt bij je stoppoging heel klein. Wanneer je echter breeduit deelt wanneer je je laatste sigaret zal roken en je van plan bent er nooit meer eentje op te steken, dan is de kans dat je je hieraan houdt, vele malen groter. Je wilt tenslotte geen plee-figuur slaan bij al die mensen die op de hoogte zijn van jouw plan. Het schaamtegevoel om te falen werkt dan in je voordeel bij het stoppen.

Van deze kennis heb ik al een tijdje geleden gebruik gemaakt door te delen met alle blog lezers dat ik een boek aan het schrijven ben en dat deze voor de zomer klaar is. Het schrijven van het boek ging bijna als vanzelf, maar het redigeren, het afwerken en de losse eindjes afronden, namen veel meer tijd in beslag dan ik had verwacht. En om heel eerlijk te zijn: ik vind het niet leuk! Het schrijven is fantastisch, maar dit deel van het maken van een boek vind ik gewoon niet leuk. En dus maak ik gebruik van jullie om me te motiveren het boek toch af te maken, zodat het gedrukt kan worden en door iedereen die het wil, gelezen kan worden. Dus dank je wel voor het meelezen in dit blog en het daarmee mij stimuleren om vol te houden. Jullie zijn mijn motivatie om het boek werkelijk voor de zomer af te hebben!