Blog 67. Geluk nummer 32

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Verdriet heeft twee vijanden, optimisme en hoop”

Elke keer ben ik verrast door wat er op zo’n kaartje staat en ik merk dat ik erdoor aan het denken gezet word.

Om geluk of blijdschap te ervaren is het belangrijk om optimisme en hoop te hebben in je leven. Ik geloof dat verdriet niet weg hoeft. Alle emoties mogen er zijn, dus wat mij betreft hoeft een emotie geen vijand te hebben. Wel leiden optimisme en hoop tot blijdschap en daarmee tot geluk.

Dankbaarheid is eentje die ik hieraan zou willen toevoegen. Wanneer je heel verdrietig bent en je kunt toch ineens zien en voelen waar je dankbaar voor bent, verandert het verdrietige gevoel in een vorm van vreugde.

Ik geloof dat elk verlies en elk verdriet een bepaalde hoeveelheid tranen nodig heeft, dus het is heel belangrijk dat je die tranen laat stromen. Ze moeten er tenslotte toch een keer uit. Je kunt dit zien als een glazen pot die gevuld moet worden met tranen. Bij een klein verdriet een kleine pot en bij een groot verlies, een grote pot.

Als je voelt dat voor dit moment de tranen “op” zijn, ondanks dat de pot nog niet vol is, dan is het helpend om te zien waar je dankbaar voor bent. Als je kan zien wat voor positiefs er aan de situatie was, wat het je zou kunnen brengen en als je voelt dat je hoop hebt voor de toekomst, verandert het verdrietige gevoel in vreugde.

Een lieve vriendin heeft afgelopen week haar hond verloren. Dit is een groot verlies en verdriet, waarvan de tranen eruit mogen, of misschien wel moeten. Er is daarnaast ook dankbaarheid voor de periode dat deze hond bij haar was. Ook is er het optimisme om in nagedachtenis van de hond een mooie plant te kopen en te hopen dat deze plant prachtig gaat bloeien, zoals deze hond vreugde in haar hart heeft laten bloeien!

Zo zorgen dankbaarheid, optimisme en hoop, voor vreugde in je hart en dat leidt uiteindelijk weer tot geluk. Ik wens iedereen sterkte met verdriet dat er eventueel is en heel veel dankbaarheid, optimisme en hoop.