Blog 68. Weten én doen

Gedrag veranderen is één van de moeilijkste dingen om te doen. Een ander veranderen lukt niet, hoe vaak je het ook probeert en hoe graag je dat ook wilt. Het lukt niet, omdat die ander helemaal niet wil veranderen en zelfs als die ander het wel zou willen, is het nog maar de vraag of het lukt.

Hoe vaak heb je zelf geprobeerd om je eigen gedrag te veranderen? Iedereen kent het belang van goede voeding en voldoende bewegen. Ontspanning en goed slapen is ook enorm belangrijk, dat is ook wel bekend bij iedereen. Toch eten en bewegen we niet altijd goed of voldoende en nemen we te weinig tijd voor ontspanning en slaap. Als we het zo goed weten, waarom handelen we daar dan niet naar?

Om gedrag te veranderen is het belangrijk dat je open staat om te beseffen dat er iets is dat moet veranderen. Sta je open, dan is het belangrijk dat je echt wil veranderen om vervolgens te weten te komen hoe je dat moet doen. Dan is het zaak dat je de vaardigheden ontwikkelt om het nieuwe gedrag uit te voeren, om het tenslotte daadwerkelijk te doen. Tot zo ver lukt het vaak nog wel als je de juiste motivatie weet te vinden. De laatste stap is echter het blijven doen. En daar gaat het vaak mis.

Wie heeft er weleens op 1 januari bedacht dat het nu echt anders moet met roken, alcohol, afvallen, gezonder eten of op tijd naar bed? En na 3 weken zakt de motivatie weg en weet je niet meer wat je nu eigenlijk zo graag wilde. Je kan het in ieder geval niet opbrengen. Nogmaals de vraag, hoe kan dit?

We weten wat we zouden moeten doen en we willen het heus wel, want iedereen wil wel gezond zijn, zich fit voelen en energie hebben. Wat we daarvoor moeten doen, weten we heus wel en toch lukt het niet.

Volgens mij zijn er meerdere redenen waarom dit soort gedragsverandering zo ontzettend moeilijk is. Op elk gebied van gedragsverandering kan het probleem liggen, maar stel dat je open staat, het echt wilt, weet wat er moet gebeuren en je het ook kunt, maar het gewoon niet lukt om het te doen of het vol te blijven houden. Dan kan het te maken hebben met een aantal factoren. Het is mogelijk dat de omstandigheden niet meewerken, maar dat is wellicht te makkelijk om de verantwoordelijkheid op af te schuiven. Natuurlijk kunnen omstandigheden helpend of belemmerend werken, maar ik vermoed dat een gebrek aan prioriteiten nog een grotere factor is.

Hierover zal ik het in een volgend blog uitgebreider over gaan hebben. Maar nu al een prikkelende vraag: Wat is voor jou echt belangrijk? Hoeveel tijd spendeer jij hieraan en geef je het jouw prioriteit? Ik ben benieuwd naar jullie reactie! Volgende keer zal ik het hebben over prioriteiten stellen.