Blog 69. Prioriteiten stellen

Vorige week heb ik het gehad over gedragsverandering naar een gezonde leefstijl. Ik gebruikte als voorbeeld dat iedereen weet dat het belangrijk is om gezond te eten, dagelijks te bewegen en om te zorgen voor voldoende slaap. En toch eten we met z’n allen de verkeerde dingen, zitten we teveel op de bank en gaan we te laat slapen. Hoe komt dit?

Er zijn meerdere redenen waardoor het zo lastig is om gezond te leven en dit ook vol te houden. Naast een gebrek aan doorzettingsvermogen kan de omgeving van invloed zijn, maar ik denk dat het stellen van prioriteiten de belangrijkste factor in dit geheel is.

Je kunt al je bezigheden in 4 verschillende vakken plaatsen, volgens de prioriteitenmatrix van S. Covey. Het eerste vak zijn de bezigheden die belangrijk en urgent zijn. Dat is wanneer de broodrooster in de fik vliegt, je deze direct blust en niet pas na een paar uur. Het is belangrijk voor je om te doen, zodat je huis niet afbrandt. Dus het blussen van de broodrooster als deze in brand vliegt, past in vak nummer 1.

Het tweede vak zijn de bezigheden die belangrijk zijn, maar niet urgent. Je hebt het liefst al je bezigheden hierin. Door goed plannen kun je voorkomen dat er bezigheden zijn die ineens wel urgent zijn, waardoor er stress door ontstaat. Calculeer bijvoorbeeld tijd voor calamiteiten en je hebt de plotselinge urgentie eruit gehaald. Dit kan enorm veel stress voorkomen.

Het derde vak bestaat uit bezigheden die niet belangrijk zijn voor jou, maar wel urgent. Dat zijn de last minute verzoeken van een collega om snel iets te regelen of een klant die vandaag nog een rapport nodig heeft van jou. Je hebt in dit soort situaties vaak niet het lef om nee te zeggen, terwijl dit grote stressoren kunnen zijn.

De vierde is het vak waar je zo min mogelijk activiteiten van wilt doen, zoals lummelen op social media, televisie kijken, de eindeloze stroom nieuwsbrieven lezen of te lang koffieleuten met collega’s waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt.

Als je gezonder wilt eten, zorg er dan voor dat de bezigheden die je hiervoor nodig hebt in vak twee plaatst. Met andere woorden: plan in wanneer je die gezonde gerechten gaat klaarmaken. Maak bijvoorbeeld één keer in de week een grote pan met verse soep en vries dit in, zodat je de hele week tijdens de lunch aan je groentenbehoefte kunt voorzien. Plan wekelijks een wandeling met een vriendin, zodat je voldoende beweging krijgt en ook aan je sociale behoefte voldoet. Creëer een vast avondritueel, waardoor je lichaam went aan het elke dag rondom hetzelfde moment te slapen.  

Op deze manier laat je je niet meer verleiden om je tijd te verbrassen in vak vier, waardoor je aan het einde van de avond je ineens afvraagt waar de tijd gebleven is en hoe het toch komt dat het ineens weer 2330 is en je wéér te laat in bed ligt.

Welke bezigheden zijn nu echt belangrijk om gezond in je hoofd en lijf te blijven? Hierover volgende week meer!