Blog 7. Een doosje vol geluk nummer 2

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken. Het volgende stond erop geschreven:

Leer jezelf geloven in jezelf, niemand anders kan het.

In deze tijd waarin voor- en tegenstanders van bijvoorbeeld vaccineren, mondkapjes en de avondklok, steeds verder tegenover elkaar komen te staan, is het extra belangrijk om te weten wie je bent en waar je voor staat. Plus geloven in jezelf. Als je gelooft in jezelf, dan heb je vertrouwen in het feit dat je het goede zult doen, dat je in staat bent om in deze moeilijke omstandigheden te overleven en ook de goede keuzes te maken. Keuzes zijn alomtegenwoordig, van welke smaak jam kies ik (uit honderd verschillende smaken) tot de wat belangrijkere keuzes, namelijk laat ik me wel of niet vaccineren of vier ik nu wel of niet de verjaardag van mijn oma of opa uitgebreid, want het kan zomaar de laatste verjaardag zijn. Deze dilemma’s en de keuzes die je hierin maakt, zijn voor iedereen anders. Iedereen heeft hierin te vertrouwen op zijn intuïtie, zijn innerlijk weten dat het goed is, ofwel geloven in jezelf.

Hoe doe je dat, geloven in jezelf? Hoe creëer je dat rotsvaste vertrouwen dat je weet wat je te doen staat? Dat je achter je beslissingen staat, ongeacht hoe anderen hierover denken? Ik heb hier geen pasklaar antwoord op. Ik denk dat dit voor iedereen anders is, maar ik heb wel een aantal ideeën over wat zou kunnen helpen om het geloof in jezelf groter te maken. Weten wie je bent, waar je voor staat en wat je waarden zijn, helpen allemaal om jezelf goed te kennen en dus ook op jezelf te kunnen terugvallen wanneer er om geloof gevraagd wordt.

Daarnaast helpt het om regelmatig kleine overwinningen te halen. Elke stap die je zet richting een doel, wens of droom is een kleine overwinning en zorgt voor meer vertrouwen en geloof in jezelf. Neem als voorbeeld de droom om in je eentje naar New York te gaan, zonder ooit alleen op reis geweest te zijn en zonder durf hiervoor. Hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je het geloof in jezelf zó groot maakt, dat je uiteindelijk die reis maakt? Je kunt beginnen met de allerkleinste stap die je kunt bedenken die je wél aandurft. In dit voorbeeld zou je naar een plek in Nederland kunnen gaan om 2 nachtjes te logeren waar je al eens eerder geweest bent met een vriend of vriendin en dan ervaren hoe het is om daar alleen te zijn. Als je dat “overleeft” hebt, kun je eens een nachtje logeren in een stad waar je nog nooit geweest bent, gewoon in Nederland. De volgende stap zou dan een stad in Europa zijn en dan is de drempel naar een weekje New York ineens niet meer zó hoog. Voor je het weet, loop je als zelfverzekerde man of vrouw stoer te wezen in New York en heb je naast het behalen van je droom ook nog eens een heleboel meer geloof in jezelf gekregen! En de quote klopt als een bus: niemand anders kan dit voor jou doen. Hoe leer jij jezelf geloven in jezelf?

Plaats een reactie