Blog 70. Gezonde geest

De afgelopen twee weken heb ik één en ander met jullie gedeeld over gedragsverandering en prioriteiten stellen. Mocht je geïnspireerd geraakt zijn en aan de slag willen met veranderen richting een gezonde leefstijl, dan is het wel handig om te weten welke bezigheden nu het belangrijkste zijn om te doen. Welke bezigheden zorgen nu voor een gezonde mind? Naast het volgen van een gezond voedingsdieet, bestaat er ook een dieet voor je mind. De Healthy Mind Platter.

Deze “schijf van 7” voor een gezonde mind bestaat uit activiteiten die tot je dagelijkse bezigheden moeten behoren, net zoals het voor je lijf belangrijk is om dagelijks alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik zal ze één voor één toelichten.

Voor een gezonde mind is beweging, fysieke tijd, belangrijk. Mijn fysiotherapeutische hart wordt altijd blij als mensen zich bewust zijn van het belang van bewegen en wanneer daar ook tijd voor vrij gemaakt wordt. Het belang van bewegen begint al op jonge leeftijd. Ik kan het duidelijk merken aan oudere mensen wanneer ze in hun jeugd veel gesport hebben. Fysieke klachten zijn bij hen makkelijker weer te verhelpen en fysieke achteruitgang verloopt trager. Mocht je in je jeugd niet veel bewogen hebben, denk dan niet dat alles verloren is. Het is nooit te laat om te beginnen met bewegen, alle positieve effecten kun je er alsnog mee creëren. Gebruik de blogs van afgelopen twee weken om een manier te vinden om dagelijks fysieke tijd te hebben.

Naast fysiek bezig zijn, is focus tijd ook belangrijk. Iedereen kent het fijne gevoel van flow als je zo opgaat in een taak, die niet te makkelijk en ook niet te moeilijk is, maar waar je wel met je volle concentratie bij bent. Zo hou je je mind scherp en gezond.

Connecting tijd of sociale verbondenheid is de volgende op het “menu”. Dit valt prima te combineren met bijvoorbeeld fysieke tijd, door te wandelen met een vriendin, of de sportschool te zien als een ontmoetingsplek met vrienden. Elke dag sociale interactie met mensen waar je blij van wordt, zorgt voor een gezonde mind.

Speeltijd is een onderdeel die voor velen ondergeschikt gemaakt wordt. Met kinderen is het wellicht makkelijker om hier tijd aan te spenderen, omdat ze het je letterlijk vragen: mama, zullen we een spelletje doen? Toch is verleidelijk dit af te wijzen onder het mom te druk te zijn. Nu heb je een mooi excuus om lekker te spelen met je kind, je krijgt dan je portie speeltijd binnen! Ook zonder kinderen is het belangrijk om te spelen. Met huisdieren, vrienden of alleen, desnoods achter de computer. Maak er bewust tijd voor vrij, spelen is noodzakelijk voor iedereen!

De overige 3 onderdelen van de schijf van 7 voor een gezonde mind worden volgende week besproken. Mocht je niet kunnen wachten, mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Ik bespreek het graag met je!