Blog 71. Gezonde geest deel 2

Vorige week heb ik de eerste 4 onderdelen van de Healthy Mind Platter met jullie gedeeld, namelijk fysieke tijd, focus tijd, sociale tijd en speeltijd. Allen zijn even belangrijk om dagelijks tijd voor vrij te maken voor een gezonde geest in een gezonde leefstijl. De overige 3 worden vandaag verder uitgelegd.

Het vijfde onderdeel is nikstijd. Deze activiteit, die dus eigenlijk geen activiteit is, is het meest ondergeschoven kindje. Hoe vaak grijp jij naar je telefoon als je even moet wachten op de bus, op een collega, op je partner of kind, in de wachtkamer of waar dan ook? Elke keer dat je dat doet, ontneem je jezelf die belangrijke nikstijd. Tijd om gewoon even helemaal niets te doen. Niet op je telefoon, niet lezen, tv kijken, bellen en ook niet mediteren (wat echt géén nikstijd is!). Helemaal niets. Even voor je uit staren, uit het raam kijken, naar de wolken, het langsrijdende verkeer of naar het groeien van een grassprietje. Niets doen dus. Onderschat het belang hiervan niet!

Door nikstijd merk je dat je makkelijker kan reflecteren op jezelf. Reflectietijd is namelijk ook een onderdeel van een gezonde dagroutine. Een dagboek bijhouden of simpelweg jezelf afvragen waar je vandaag dankbaar voor was, helpt je reflecteren op jezelf en hoe je in het leven staat. Hoe voelde deze dag voor jou? Waar was je blij mee en wat zou je graag anders willen? Wat maakte je trots, wat heb je geleerd en wat ga je morgen zeker weer doen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die zorgen voor reflectietijd.

Tenslotte, last but not least, slaaptijd. Tijdens het slapen vinden allerlei herstelprocessen en verwerkingsprocessen plaats in je hersenen. Daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende slaap te krijgen en slaap van goede kwaliteit. Hoe weet je of je genoeg slaapt? De simpelste manier om daar achter te komen, is om jezelf de volgende ochtend af te vragen of je je uitgerust voelt. Is dit vaak niet het geval en heb je gedurende de dag regelmatig behoefte aan een dutje en is de middagdip bij jou heel diep, dan is dit reden om naar je slaap te kijken.

Mocht je het fijn vinden om samen te kijken naar hoe je al deze activiteiten vormt kunt geven in je leven, dan sta ik voor je klaar met een consult of coachsessie. Je bent van harte welkom!