Blog 72. Slaap

Wanneer je denkt aan het veranderen van je leven richting een gezonde leefstijl, dan gaat het vaak vooral over voeding aanpassen en meer bewegen. Slaap is echter net zo essentieel.

Slaaptekort kan veel negatieve gevolgen hebben, zoals verminderde werking van het immuunsysteem, verhoogd risico op bepaalde kankersoorten, suikerziekte en hartaandoeningen, toename ontstekingen, darmproblemen, hoofdpijn, snellere veroudering van de huid, lagere impulscontrole en reactievermogen, afname van het geheugen, slechter zien, toename hallucinaties, moeilijker kunnen praten, vaker moeten plassen ’s nachts, verminderde spieropbouw, gevoeliger voor pijn, sneller geïrriteerd, toename eenzaamheid en vroegtijdig overlijden.

Mocht je het belang van goede slaap nog niet op waarde schatten, dan helpt deze lijst wellicht. Het kan je aansporen om goed te kijken naar je eigen slaappatroon en kwaliteit van slapen.

Belangrijke dingen om op te letten zijn het pakken van slaapuren voor middernacht – het volgen van je bioritme helpt je namelijk een betere kwaliteit van slaap te hebben – en het vermijden van dingen die je langer alert houden, zoals koffie, zwarte thee, schermpje, intensief sporten, pittige discussie voeren, suikers eten en alcohol.

Daarbij staat voorop dat het belangrijk is om aan je lijf te voelen wat het nodig heeft. Is het moe en heeft het rust nodig? Geef daar dan aan toe. Maak van slapen een prioriteit. Een goede graadmeter is of je je de volgende dag uitgerust voelt bij het wakker worden, je de dag doorkomt zonder een dutje en of je prima functioneert zonder koffie. Zo niet, dan is er verbetering nodig in je slaapkwaliteit.

Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is zorgen voor een goede slaaproutine. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed, doe dagelijks dezelfde dingen voor je gaat slapen, zoals je spullen klaarzetten voor de volgende dag, je lichaam verzorgen, kort iets ontspannens lezen, opschrijven waar je dankbaar voor bent of wat dan ook prettig voelt om de dag mee af te sluiten. Je lijf stelt zich dan in op slapen. Sta ook elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Hetzelfde ritme aanhouden helpt je lichaam enorm.

Zorg daarnaast voor een goede slaapomgeving. Gebruik de slaapkamer waar het voor bedoeld is en verwijder alle spullen die daar niet bij horen. Verbeter de luchtkwaliteit, creëer een optimale kamertemperatuur voor jou. Het advies is 18 graden, maar voel hoe dat voor jou werkt. En tenslotte de kwaliteit van je matras, kussen en hoezen. De investering hiervan verdient zich qua gezondheidsverbetering dubbel en dwars weer terug!

Hopelijk spoort dit je aan om de kwaliteit van je slaap aan te pakken, als dit nog niet optimaal was. Je lijf is je dankbaar en je zal je er gelukkiger door voelen!