Blog 73. Geluk nummer 33

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Een vriendelijk woord is als een mooie zomeravond”

Deze uitspraak had niet toepasselijker kunnen zijn vandaag. We hebben een aantal hele mooie en warme zomeravonden in het vooruitzicht. Hoe voel jij je op zo’n avond? Het voelt vaak warm, ontspannen en lui. Het nodigt uit tot samenzijn op een rustige manier. Dit past heel erg bij vriendelijkheid!

Vriendelijkheid is een kwaliteit en een deugd dat vaak onderschat wordt en waar ook vaak neerbuigend over gedaan wordt. Assertiviteit en voor je eigen belangen opkomen is tegenwoordig belangrijker dan zachtheid en vriendelijkheid.

Vriendelijk zijn uit zich op verschillende manieren. Je kan alleen al met een oprechte glimlach laten zien dat je de ander goed gezind bent. Die glimlach kan van grote waarde zijn en een lichtpuntje voor de ander. Ook iets aardigs voor een ander doen, gewoon omdat het fijn is om te doen, kan voor diegene van grote betekenis zijn.

Het is moeilijk om te weten wat er in een ander omgaat en echt op de hoogte te zijn wat er speelt. We zetten vaak een masker op en roepen met een blij gezicht dat alles goed gaat. Ook op sociale media zie je alleen de mooie buitenkant en lijkt het bij iedereen mooier en beter te zijn. Terwijl wellicht achter dat masker en die façade veel verdriet zit, zonder dat je dat als buitenstaander in de gaten hebt. Wat een verschil kan een vriendelijk woord, een vriendelijk gezicht of een vriendelijk gebaar dan maken!

Wanneer je de vriendelijkheid kan zien en ontvangen, voelt dat inderdaad als warmte, rust en ontspanning. Even het masker laten zakken en de liefde die in dat vriendelijke woord of gebaar zit helemaal binnen laten komen. Net zoals het zonnetje binnen kan komen op die mooie zomeravond. Laten we vooral veel vriendelijkheid naar elkaar uitstralen en de gemoederen niet te hoog laten oplopen met de hitte! Vriendelijkheid als een mooie zomeravond. Geniet ervan!