Blog 74. Oorzaak en gevolg

Gedurende een dag met mijn 2 zoontjes spelen in Jeugdland – een stuk afgeschermd natuurterrein waar allemaal vrij spel voor jonge kinderen mogelijk gemaakt is – kon ik verschillende gezinnen en hun gewoonten observeren. Ik realiseerde me hoe duidelijk oorzaak en gevolg zichtbaar geworden was bij deze gezinnen.

Zo was er een stel dat met hun zoon een verjaardagsfeestje aan het vieren was en waar ook een oudere autistische dochter bij was. De liefde en het geduld waarmee de moeder met haar dochter omging, was hartverwarmend. De dochter liet zich rustig mee nemen naar de schommel en kreeg extra uitleg bij het kiezen van een zakje chips.

Een andere moeder, net zo lief en vriendelijk en daarbij ook zwaar obees, troostte haar zoon toen die gevallen was en bood snel het kind een stroopwafel aan. De link tussen verdriet en dit gevoel verdoven met voedsel (snelle suikers) wordt op deze manier geprogrammeerd bij haar zoon. De gezelligheid bij deze moeder en haar gezin was duidelijk voelbaar én er werd veel gegeten, met veel suikerrijk voedsel.

Ik besefte hierdoor opnieuw hoe belangrijk al je keuzes zijn die je nu maakt. Kies je nu voor het geven van een knuffel, oprechte aandacht en tijd voor emoties om die er te laten zijn, of voor het geven van een stroopwafel? Kies je ervoor om je kind schreeuwend te corrigeren of tel je tot tien en besef je dat je kind gewoon te moe is om nog rustig te doen wat jij van hem vraagt? Kies je ervoor om als je thuis komt na een lange werkdag al je spullen neer te gooien waar toevallig een plekje vrij is, of leg je alles direct op zijn eigen vaste plek?

Zo zijn er allerlei gewoonten die je jezelf eigen kunt maken. Als je elke week een grote pan verse gebonden groentesoep maakt, deze invriest in kleine porties, en gedurende de week elke dag eentje meeneemt voor bij de lunch, heb je gemakkelijk al een flinke portie groenten binnen. Als je jezelf aanleert om elke dag 1 extra voorwerp meer op te ruimen dan de troep die je die dag gemaakt hebt, wordt je huis telkens meer opgeruimd. Elke dag 1 papiertje opruimen lijkt onbetekenend, maar na 365 dagen ben je een persoon geworden die zich aangewend heeft om elke dag op te ruimen. Zo creëer je zelf de gevolgen die je graag wilt zien. Een goede gezondheid, een fijne band met je kinderen of een opgeruimd huis.

Wat wil jij graag bereiken in je leven? Welke gewoonte, die je nu heel gemakkelijk elke dag zou kunnen doen, heb je daarvoor nodig? Neem daarvoor de allerkleinste stap die je kunt zetten. Ik ben heel benieuwd wat het eerste is dat bij jou opkomt! Gebruik de aankomende weken om hierbij stil te staan. De zomer en de zon helpen je om in actie te komen. Succes!