Blog 75. Geluk nummer 34

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Concentreer je niet op slechts één ding, het beperkt je mogelijkheden”

Het eerste dat in mij opkomt als ik dit kaartje lees, is dat we in deze tijd zo ontzettend veel mogelijkheden hebben, dat het ook weleens teveel kan zijn. Neem als voorbeeld vakantie. Je kan op vakantie met de auto, het vliegtuig, de boot, de trein, op de fiets of zelfs wandelend. Ga je ver weg of blijf je in Europa? Ga je meerdere weken weg, of juist wat korter? En hoe besteed je je vakantie als je ervoor kiest om thuis te blijven?

Het is heerlijk om te kunnen kiezen wat echt bij jou past. Als je ouders het fantastisch vonden om te kamperen, maar jij wil liever een luxe hotel, dan is het fijn dat jij je eigen keuze kan maken. Bovendien is het ook wel prettig dat er zoveel variatie is, anders zou het veel te druk worden op die ene locatie met z’n allen!

En toch hebben al die keuzemogelijkheden ook hun keerzijde. Denk maar eens aan de supermarkt en dan specifiek het schap waar het broodbeleg staat. Wil je jam? Neem dan even de tijd, want het gaat niet om een keuze tussen 2 of 3 smaken. Het lijken er wel honderden. Je zou er acuut keuzestress van krijgen!

Het lijkt zo leuk al die mogelijkheden, maar door je op vele verschillende gebieden te richten, word je nooit echt goed in 1 ding. Mozart was nooit zo goed geworden in muziek als hij daarnaast ook geprobeerd had om de eerste te worden met sporten. Voetballers blinken uit in het voetballen, omdat ze zich daar volledig op focussen. Zij zijn meestal niet degenen die daarnaast als chirurg aan het werk zijn. Soms is het maken van een keuze juist beter en je daar dan volledig op te richten. Ieder zijn vak!

Aan de andere kant lijken we door al dat specialiseren ook het geheel uit het oog te verliezen. De chirurg kijkt alleen nog maar wat er te opereren valt, terwijl bijvoorbeeld een gynaecoloog weer een hele andere mening over de te volgen behandeling heeft. Wanneer het gaat over gezondheid is het belangrijk om niet alleen maar naar één ding te kijken, zoals bijvoorbeeld gezonde voeding en beweging, maar juist ook wat daarnaast meespeelt op het emotionele, mentale, spirituele en omgevingsniveau.

Er valt dus zowel voor een holistische visie als voor specialisatie wat te zeggen. De kunst is om je blik breed en holistisch te houden en je acties gespecialiseerd en specifiek. Zo kun je stap voor stap groeien op een bepaald gebied, zonder de overige factoren uit het oog te verliezen. Dat leidt uiteindelijk tot geluk!