Blog 76. Vakantiehuisje

Het is zomer en de temperaturen lopen op. Veel mensen gaan op vakantie. De één vliegt ver weg, de ander zoekt het dichterbij huis. Eigenlijk maakt het niet eens uit waar je naar toe gaat, wel is het belangrijk om je vakantiedagen anders door te brengen dan de “gewone dagen”. Ik heb het dan niet alleen over niet-werken, maar even helemaal uit je routines stappen. De dingen compleet anders doen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn uitslapen als je normaal gesproken vroeg op staat, of vroeg naar bed gaan in plaats van nachtbraken, geen televisie kijken maar een boek lezen, uit eten gaan in plaats van koken, of juist makkelijk uit het vuistje in plaats van die keurige groenten die je normaal gesproken eet.

Om uit je routines te stappen helpt het om van omgeving te veranderen. Op de camping voor een tentje zittend is het vrij makkelijk om geen televisie te kijken en makkelijke maaltijden te maken, je hebt immers weinig faciliteiten. Zo zorgt de omgeving waar je zit letterlijk voor verandering in je gewoonten.

In een vakantiehuisje waar de faciliteiten wel degelijk aanwezig zijn, is het effect van je omgeving op jouw handelen subtieler. Wat doet een ander bankstel voor je avondroutine? En wat doen andere eetkamerstoelen voor je gewoonten tijdens het nuttigen van je maaltijden? Welke kleuren zijn er in je vakantiehuisje wel die je thuis niet hebt? Hangen er spiegels op plekken waar je thuis niet eens een spiegel zou overwegen (bijvoorbeeld recht tegenover je bed)?

Naast het interieur van het huisje heeft natuurlijk ook de plek waar het staat invloed. Een huisje aan zee geeft een totaal andere energie dan een huisje in een bosrijke omgeving. Heeft je huisje een tuin of is het een appartement met een klein balkon? Wat is het uitzicht? Heb je privacy of kun je precies zien wat je buren doen, en zij dus ook wat jij doet?

Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op jou, je gemoedstoestand en je energie. Daarmee heeft het ook invloed op hoe je je voelt na je vakantie. Probeer deze zomer eens bewust te voelen wat de omgeving waar je bent met jou doet. Laad je op door je omgeving of ben je blij weer terug in je eigen huis te zijn? Welke factoren waren voor jou energiegevend tijdens de vakantie en hoe zou je dat in je eigen huis en in je leven kunnen integreren? Hopelijk kun je hier duidelijkheid over krijgen, zodat je hier echt wat mee kunt. Dan zal je niet binnen enkele dagen na je vakantie op het werk alweer verlangend uitkijken naar de volgende vakantie, maar kun je energie opbouwen juist ook wanneer je weer thuis bent!