Blog 77. Geluk nummer 35

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Geluk krijg je niet door het onmogelijke te willen realiseren”

Bij dit citaat komt gelijk de voltooiing van mijn boek in gedachten. Het schrijven van mijn boek ging relatief makkelijk. Het was in 40 dagen gelukt, ik had ruim 60.000 woorden geschreven en was heel blij zoals het gelopen was. Dat was vorig jaar april.

Daarna was het redigeer proces aan de beurt. Ik moest teksten verplaatsen naar een logischere plek, volgordes moesten aangepast, bepaalde stukken moesten weg en op andere plekken ontdekte ik dat er nog informatie bijgeschreven moest worden.

Een vriendin gaf aan dat het ook wel fijn was als een boek plaatjes heeft, om de teksten mee te illustreren en ineens was er ook een inhoudsopgave en pagina nummering nodig. Ik moest een inleiding schrijven, een literatuurlijst en een dankwoord. Tenslotte moest de omslag gemaakt worden, iets wat veel ingewikkelder bleek dan ik van tevoren ingeschat had.

Intuïtief wist ik dat het hele proces na het schrijven van de woorden nog een hele klus zou worden. Ik heb het dan  ook vele maanden uitgesteld en keer op keer mezelf ertoe moeten dwingen verder te gaan met de afronding ervan. Ik heb zelfs een blog geschreven over motivatie (nummer 66) en hoe ik jullie als lezer kon laten helpen als stok achter de deur om het boek echt op korte termijn af te ronden.

Nu kan ik met veel trots melden dat het boek klaar is en op dit moment gedrukt wordt. Wat een opluchting en blijdschap komen hierbij vrij! Tegelijkertijd zijn er nog steeds kleine dingen die ik zie waarvan ik het toch weer anders zou willen. Net die ene tekst anders formuleren of het plaatje iets meer zus of zo. Ik heb mezelf toestemming gegeven om een niet-perfect boek te laten drukken. Een perfect boek, zonder foutjes, is als het onmogelijke willen realiseren. Ik besef dat ik daar niet gelukkiger van word. Ik word wel gelukkig van het ontvangen van een grote stapel boeken, zodat ik die aan jullie, mijn lezers, met veel trots kan overhandigen. Dank jullie wel voor alle steun, aanmoediging en geduld! Het boek is onderweg!