Blog 79. Geluk nummer 36

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“De beste les is het leren omgaan met teleurstellingen”

Telkens als ik een kaartje trek, word ik verrast door de uitspraak die erop staat. Mijn eerste reactie op dit kaartje was: NIET WAAR! Teleurstellingen zijn gewoon niet leuk en kun je daarom maar beter vermijden. En wat heeft dit eigenlijk met geluk te maken? Door het kaartje echter opnieuw te bekijken en het te laten bezinken komt er een tweede reactie, die meer genuanceerd is.

Teleurstellingen zijn niet leuk, maar ze zijn er nu eenmaal. Het is een onderdeel van het leven en ze vallen niet te vermijden. Vorige week zaterdag zou ik mijn bestelde boeken binnen krijgen. Ze waren echter nog niet klaar en de levering werd uitgesteld naar maandag. Dat ik teleurgesteld was, mag wel duidelijk zijn! Met mij ook een aantal van jullie, mijn lezers, die zich ook verheugd hadden op het ontvangen van mijn boek. Dat vond ik nog vervelender dan zelf teleurgesteld zijn, om anderen te moeten teleurstellen.

Welke les valt hieruit te leren? Of gaat het niet zozeer om het onderwerp van de teleurstelling, als wel om het leren  omgaan met teleurstellingen in het algemeen? Als je in staat bent om flexibel om te gaan met veranderende situaties, is het eenvoudiger om te dealen met een teleurstelling. Je kunt dan sneller schakelen, direct van koers wijzigen en daardoor ervaar je de teleurstelling misschien als minder zwaar.

Nadat mij duidelijk werd dat de boeken pas maandag binnen zouden komen en ik me daarover heen had gezet, kwam ik voor een tweede teleurstelling te staan. Een aantal boeken was namelijk niet zoals ik gevraagd was en moest dus aangepast worden. Gelukkig deed de drukker niet moeilijk en leverde het keurig opnieuw, maar voor ik van die tweede teleurstelling bekomen was, was ik wel enige tijd verder en had ik heel wat stoom af te blazen!

Uiteindelijk is het allemaal in orde gekomen en heb ik afgelopen week al veel boeken uit kunnen delen. Ontzettend veel dank voor al jullie leuke reacties! Het deed me heel goed en het maakte dat ik alle teleurstellingen van eerder die week kon vergeten. Heb ik nou echt leren omgaan met teleurstellingen? Ik geloof dat ik nog wel wat lessen nodig heb om hier relaxed en zonder gedoe mee om te kunnen gaan. Gelukkig krijg ik daar ongetwijfeld nog genoeg gelegenheden voor. Of dat dan leidt tot geluk, laat ik jullie te zijner tijd weten!