Blog 8. Je hart

In mijn vorige blog had ik het over jezelf leren geloven in jezelf. Als dat lukt, dan is de stap om van jezelf te leren houden ook makkelijker te nemen. “Heb de ander lief, zoals je jezelf liefhebt” en “je kunt alleen van een ander houden als je ook van jezelf houdt” zijn heel bekende uitspraken. Hieruit blijkt dat van jezelf houden een belangrijke voorwaarde is om liefde te kunnen voelen voor een ander. Wanneer het gaat om houden van een ander en houden van jezelf, speelt liefde geven en ontvangen een belangrijke rol. 

In een mooi blog van een collega las ik over dat het voor veel mensen ontzettend belangrijk is om te kunnen geven, maar dat het lastiger is om te kunnen ontvangen. Door dit te bespreken met elkaar, ontstond het besef dat juist het ontvangen zo essentieel is, om daarmee de ander de kans te bieden om te geven. Dit geldt hetzelfde voor liefde. Om liefde te kunnen geven, is het belangrijk dat de ander ook liefde kan ontvangen. Het is essentieel je hart open te stellen om de liefde van de ander binnen te laten komen.

Laten we hier een oefening voor doen. Sluit je ogen en voel hoe je zit of staat. Ga in gedachten naar het gebied waar je hart is en leg daar je hand neer. Voel wat er gebeurt. Ervaar het kloppen van je hart onder je hand. Voel je warmte of is het koel? Voelt het krampachtig of ontspannen? Merk ook op wat er met je ademhaling gebeurt. Adem je hoog in je borst of juist laag in je onderbuik? Oppervlakkig of diep? Observeer en ervaar dit een aantal ademhalingen achter elkaar. Bedenk of visualiseer daarna rond je hart een gebied waar liefde in en uit kan stromen. Wat zie je dan voor je? Wat ervaar je? Wat voel je? Wat bedenk je hierbij? Stroomt er meer liefde uit of juist meer in? Voelt dit prettig voor je, of zou je het anders willen? Bedenk of visualiseer vervolgens dat je de warmte van de zon rechtstreeks dit gebied in laat stromen en het hele gebied laat verlichten en ontspannen. Alle liefde kan heel rustig, precies zoals het voor jou goed voelt, naar binnen en naar buiten stromen. Hou dit gevoel bij je terwijl je je weer langzaam bewust wordt van waar je zit of staat. Open je ogen en observeer of er iets veranderd is. Staat je hart open voor al het moois dat er is?

Plaats een reactie