Blog 83. Empathie

Het onderwerp van dit blog werd me in de schoot geworpen. Bij de verjaardag van een dierbare vriendin trokken we allemaal een kaartje en degene die ik trok ging over empathie. Diezelfde vriendin, wijs als ze is, spoorde me aan om het hele kaartje voor te lezen, omdat er juist in de bla bla bla, zoals ik de rest van de tekst noemde, heel veel moois verscholen kan zitten. Hoe waar is dit!

Voordat ik hiertoe kom, eerst iets over empathie. Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens en de situatie van een ander en dit ook te laten merken. Het is een kwaliteit van je hartchakra en wanneer je oprechte empathie toont aan een ander vanuit je hart, dan voelt die ander dat. Die voelt zich gezien en begrepen. Dat kan heel helend werken, daar hoef je dan verder niets voor te doen! Geen tips of adviezen geven, alleen liefdevol en empathisch aanwezig zijn. Klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk best lastig.

Ik denk dat in deze maatschappij we veel meer empathie mogen laten zien aan elkaar dan we momenteel doen. Toch wil ik een zin van het kaartje eruit halen en delen:

“Zorg er wel voor dat je grenzen stelt aan je empathie om jezelf te beschermen”

In deze tijd waarin meer mensen kennis maken met spiritualiteit en open staan voor het ongeziene, het onbekende en nieuwe, worden ook steeds meer mensen gevoeliger. In plaats van een naïeve houding aan te nemen en te denken dat alles alleen maar liefde en leuk is, is het ook goed om je te blijven realiseren dat niet alles en iedereen dingen doet vanuit een goede intentie. Het is dus enorm belangrijk om helder te blijven kijken wanneer je volledig je empathische vermogens in kunt zetten en wanneer je hier beter wat behoudender in kunt zijn.

Ik geloof dat alles energie is en dat alles een keer bij je terug komt, linksom of rechtsom. Toch is het goed om jezelf niet leeg te laten zuigen door mensen die misbruik van jouw empathie maken, om er alleen zelf beter van te worden. Laat je dit wel gebeuren, dan blijft er weinig over om te geven aan mensen die dit wel heel goed kunnen gebruiken en het ook in liefde zullen ontvangen. En gelukkig zijn er daar nog altijd meer van! Daar je focus, aandacht en empathie aan geven, kan een enorme transformatie veroorzaken in hoe we met elkaar omgaan. Vanuit liefde en met empathie!