Blog 84. Spannend

Wat kan het toch spannend zijn om nieuwe dingen te doen! Je eerste schooldag bij een nieuwe juf, dat is echt wel een beetje eng. Net als je eerste zwemles. Voor de een is dit leuk spannend, voor de ander niet zo leuk spannend.

Een bedrijf oprichten en je eerste klant binnen halen, is super leuk en toch ook een beetje spannend. Hoe zal mijn praktijk gaan draaien? Elke ondernemer en starter van zijn eigen bedrijf zal hiermee worstelen. De vraag is hoe je ermee omgaat.

Druk je de spanning weg, overschreeuw je deze of doe je alsof het er niet is, dan komt het vroeg of laat als een boemerang bij je terug. Of als een onder water geduwde strandbal die keihard omhoog schiet als hij ontsnapt aan de onderdrukking. Je denkt dat je hem onder controle hebt, maar op een onbewaakt ogenblik, schiet hij de lucht in. Zo ook met de spanning die in je zit. Dit kan leiden tot een explosie aan woede of verdriet.

Wat helpt dan wel? Besef allereerst dat een leven zonder spannende dingen niet bestaat. Er zullen altijd dingen op je pad komen waardoor je spanning kunt ervaren. In de thuissituatie, op het werk, door leed bij vrienden of familie of naar aanleiding van alle crisissen die we momenteel als maatschappij meemaken. Willen dat deze omstandigheden er niet zijn of ertegen vechten is totaal zinloos.

Daarnaast is het van groot belang dat je blijft ademhalen. Adem naar de spanning toe, adem er als het ware doorheen. Bedenk dat je alle spanning in een grote rugzak stopt en deze met een diepe zucht naast je neer zet. Niet met de intentie om het weg te willen duwen, maar om het los te laten en ontspanning te voelen in je lichaam.

Daarna kun je ontspanningsoefeningen en visualisatieoefeningen doen waarbij je de spanning die in je lijf opgeslagen zit stap voor stap doorvoelt en los laat. Juist in het doorvoelen zit de kracht om het er te laten zijn en het vervolgens los te laten. Een fijne oefening daarbij kan zijn dat je jezelf op een hele fijne, veilige plek in de natuur visualiseert. Bedenk dat je de warmte van de zon op je lichaam voelt, wellicht hoor je de golven van de zee als je jezelf op het strand gevisualiseerd hebt, of het ruizen van de bladeren als je bomen om je heen hebt bedacht.

Wanneer je uitgebreid de tijd genomen hebt om deze visualisatie oefening te doen, kom dan terug met je aandacht in het hier en nu en maak weer contact met je lichaam. Besef dat je op elk moment terug kunt naar die fijne en veilige plek wanneer dat nodig is. Voor de uitgebreidere uitleg over visualisatie oefeningen, kun je het hoofdstuk hierover in mijn boek lezen, of volg één van de vele geleide visualisaties die online te vinden zijn. Blijf goed bij jezelf voelen of de geleide visualisatie je goed doet, het moet je nooit méér spanning geven dan er al was.

Tenslotte kun je dieper kijken naar de oorzaken van de spanningen in je lijf. Nogmaals, er zullen altijd omstandigheden zijn waardoor spanningen kunnen ontstaan, maar de één heeft er meer last van dan de ander. Waar heeft dit mee te maken? Dit is voor iedereen anders. Het kan helpen als een buitenstaander met je meekijkt, maak daar dan gebruik van! Het is zo jammer als je telkens in dezelfde valkuil stapt en daardoor onnodig veel last ervaart van hetgeen het leven je soms aan uitdagingen geeft. Je hoeft het niet alleen te doen!