Zonder wrijving geen glans, zonder weerstand bouw je geen spierkracht op en zonder ziekteverwekkers wordt je immuunsysteem zwak. Daarom is het goed om op zijn tijd wat wrijving te hebben, weerstand op te zoeken en tegen een virus aan te lopen.
In deze tijd zijn we behoorlijk verwend. We kunnen alles kopen wat we nodig hebben, zwaar huishoudelijk werk is overgenomen door apparatuur die het voor ons doet en we hoeven zelfs niet meer op te staan om de kachel aan te zetten, daarvoor hebben we onze telefoon die dat op afstand kan doen. Als een relatie niet lekker loopt, wordt er gemakkelijk gescheiden en we proberen ten koste van alles allerlei ziekteverwekkers te ontlopen om maar niet ziek te hoeven worden.
Wat creëren we hiermee? Dat we lui, gemakzuchtig, slap, en zwak worden en bovendien zonder echte verbondenheid door het leven gaan. Zonder beweging en dan met name weerstand in de vorm van spierkrachttraining, worden spieren slap en zwak. Je voelt je dan ook werkelijk nergens meer tegen opgewassen. Zonder doorzettingsvermogen in een relatie, zijn we snel weer single en telkens maar op zoek naar het groene gras bij de buren. Zonder contact met ziekteverwekkers wordt ook ons immuunsysteem lui en is het niet meer opgewassen tegen het echte werk. Jezelf beschermen en afsluiten voor alles en iedereen zou dus weleens een averechts effect kunnen hebben.
Zo bezien is het dus prima om eens tegen een ziekteverwekker aan te lopen, wat weerstand op te zoeken en je in het zweet te werken of wrijving te ervaring in je leven.
Na een weekje hard gewerkt te hebben aan mijn immuunsysteem besef ik dat dat echt noodzakelijk is bij tijd en wijle, maar eerlijk is eerlijk: genoeg is genoeg! Van teveel wrijving wordt glans weer mat en ruw. Het is goed om je af te vragen in hoeverre een relatie kan stand houden als er teveel wrijving is. Een scheiding kan dan soms beter zijn. Van teveel weerstand tijdens krachttraining gaan je spieren kapot en meer dan een week ziekteverwekkers bestrijden, kan je lichaam overbelasten.
Het gaat dus allemaal om balans. Niet teveel wrijving, niet teveel weerstand en niet teveel ziekteverwekkers. Helemaal zonder is niet goed, maar teveel ook niet. Harmonie en balans op alle vlakken, zorgt voor een mooie glans (fijne relatie), sterke spieren en een gezond immuunsysteem. Hopelijk is mijn immuunsysteem weer up-to-date en ben ik er weer even klaar mee 😉