Blog 88. Loslaten

De meeste mensen denken bij een grote schoonmaak aan het voorjaar. Het heet dan niet voor niets de grote voorjaarsschoonmaak. In de herfst is het echter ook een heel geschikt moment om je huis eens grondig onder handen te nemen en los te laten wat je niet meer nodig hebt. De natuur laat zien hoe dat moet, met het loslaten van al die blaadjes. Benut deze tijd van het jaar om in je huis en leven los te laten wat je niet langer dient.

Hoe doe je dat?

Allereerst kun je je huis van alle spullen ontdoen waar je niet blij van wordt. De methode van Marie Kondo is een bekende manier om op te ruimen. Haar methode maakt je bewust waar je blij van wordt en adviseert je om de rest weg te doen. Als je hiermee aan de slag gaat, zul je versteld zijn van hoeveel spullen weg kunnen! We zijn omgeven door spullen waar we ooit heel blij mee waren, maar die nu geen nut meer hebben. Net als dat de blaadjes aan de bomen heel functioneel waren, maar nu in de herfst niet meer. Dus laat ze los! Zowel de blaadjes als de rommel.

Daarnaast kun je ook overtuigingen en oordelen loslaten. Ga eens bij jezelf te rade welke oordelen je hebt over jezelf en over anderen. Wat vind je dat je partner anders zou moeten doen? Wat zou je aan jezelf willen veranderen? Op welke manier zou je collega zijn of haar werk beter moeten doen? Welke overtuigingen over hoe iets “hoort” zitten je in de weg? Schrijf ze op en onderzoek ze met The Work, waar ik vorige week al over schreef, of praat erover met vrienden, familie of collega’s. Onderzoek je gedachten en vraag je af of je deze overtuigingen nog kan gebruiken of dat je het los wilt laten.

Tenslotte is dit ook het moment om beschuldigingen, verwijten of negatieve meningen van anderen over jou los te laten. Een cadeau van een ander hoef je niet aan te nemen en als je het wel aangenomen hebt, hoef je het niet tot in den treure te bewaren. Zo ook met een mening van een ander over jou. Je hoeft die mening niet aan te nemen als waar en als je dat toch gedaan hebt, is het de vraag wanneer je het los kan en wil laten. Soms zit in feedback een kern van waarheid en is dit een kans om te onderzoeken wat je kunt ontwikkelen in jezelf om minder van datgene te doen waarvan je wordt “beschuldigd”. En soms… is het gewoon klinkklare onzin en mag je het naast je neerleggen en loslaten als de blaadjes van de boom en die mening lekker bij die ander laten.

De herfst kan een pittige tijd zijn, met veel chaos door alle wind en regen. Wellicht kun je, door anders te kijken, nu juist gebruik maken van deze tijd om los te laten wat niet meer dient. Hiermee maak je ruimte voor de verstilling die hierna in de winter komt. Zodat het stil bij jezelf zijn in de winter niet overstemd wordt door rommel, overtuigingen en meningen. Wat een mooi voorbeeld kan de natuur zijn!