Blog 89. Geloven

Gisteren kwam Sinterklaas naar Nederland. Ouders van jonge kinderen kan dit niet ontgaan zijn, aangezien er al een week lang naar toe geleefd wordt in het Sinterklaasjournaal. Het is voor jonge kinderen allemaal heel verklaarbaar wat er gebeurt, ze geloven alles, hoe onwaarschijnlijk het ook is.

Het Sinterklaasjournaal doet zijn best om er een spannend verhaal van te maken, met als hoogtepunt – of dieptepunt, het is maar net hoe je het bekijkt – het zinken van de stoomboot naar de bodem van de Spaanse zee. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en had Sinterklaas al een jaar geleden een nieuwe boot besteld en is hij met het vliegtuig naar die nieuwe boot gekomen. Eind goed al goed zou je denken. Helaas: niets is wat het lijkt te zijn in Sinterklaastijd. Letterlijk de woorden van de verslaggeefster uit het journaal.

Deze woorden zijn niet alleen in de wereld van Sinterklaas waar. Wie of wat moet je nu nog geloven? De leiders van het land die allerlei dingen ineens vergeten zijn? De farmaceutische industrie die de onderzoeken naar de effectiviteit van de vaccins 75 jaar verborgen willen houden? De complotdenkers die als terroristen worden beschouwd? De (sociale) media die zeer selectief informatie verspreidt?

Geloven is een gek ding. Als je eenmaal gezien hebt hoe iets echt in elkaar zit, kun je niet meer in het sprookje dat verteld wordt, geloven. Als je eenmaal weet dat Sinterklaas een verzinsel van volwassenen is om kinderen een leuke tijd te bezorgen, dan kun je er niet meer in geloven. Als je eenmaal manipulatieve trucjes van iemand doorzien hebt, kun je niet meer geloven dat diegene het beste met je voor heeft.

Wat deze tijd van je vraagt, is om niet langer blind te geloven wat een ander je vertelt. Kritisch denken, kritisch kijken en bij jezelf voelen wat voor jou goed en waar is. Neem niet zomaar iets aan. Beoordeel het voor jezelf, geloof wat voor jou het beste is en sta daar achter. Vertrouw op je eigen innerlijk weten en handel daarnaar.

Niets is wat het lijkt, dus wat moet je dan geloven? Een ander kan dat niet voor jou bepalen, dat is iets waar je bij jezelf te rade mag gaan. Wat ik wel tegen mijn zoontje zeg als hij thuiskomt met het verhaal over de gezonken boot of de cadeautjes die kwijt zijn: ik weet niet hoe, maar ik weet 1 ding zeker… alles komt goed! En ik geloof dat dat niet alleen voor het Sinterklaasfeest geldt.