Blog 90. Druk

We hebben het druk met z’n allen. Er is zoveel te doen, zoveel te beleven, zoveel te zien en we willen niets missen. Daarbij is er zoveel werk dat gedaan moet worden, emails die gelezen moeten worden, vriendschappen onderhouden en dan natuurlijk ook nog het huishouden. Vaak komt het belangrijkste, namelijk je partner en je kinderen, als laatste aan de beurt. En dat is niet ok.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je alleen maar druk druk druk bent?

Het eerste waar je bij mag stilstaan is het stellen van prioriteiten. Wie zijn de belangrijkste mensen in je leven? Wat is het belangrijkste om te doen? Waar word je echt blij van? Als je dat voor jezelf op een rij zet, wordt het makkelijker om te kiezen. Dan kies je voor spelen met je kinderen in plaats  van bellen met een kennis over zaken waar je eigenlijk niet in geïnteresseerd bent. Je kiest in je werk datgene wat echt relevant is en waar je het grootste effect mee bereikt en laat de randzaken voor wat het is. En als je blij wordt van een boek lezen en daar energie van krijgt, dan verspil je niet een hele avond met hangen voor de televisie.

Het tweede dat helpt om het minder druk te hebben, is vereenvoudigen. Wanneer je minder spullen hebt in huis, hoeft er ook minder schoongemaakt of onderhouden te worden. Andere vlakken waar je kunt vereenvoudigen is het aantal emails die elke dag binnenkomen reduceren, kritisch kijken naar de contacten die je via social media probeert te onderhouden en bijvoorbeeld de boodschappen automatiseren. Een vaste lijst met boodschappen die je elke week nodig hebt, bespaart je tijd en energie.

Tenslotte helpen aandacht en bewustzijn het meest om het gevoel van druk zijn weg te halen. Er is een Chinees gezegde die zegt dat als je geen tijd hebt om te mediteren, je dan twee keer zo lang moet mediteren. Juist aandacht en bewustzijn zullen je helpen vertragen en daarmee jezelf het signaal geven dat alles goed is. Dat al die drukte dus nergens voor nodig is. Je kunt dan helderder zien wat er echt toe doet en kun je betere keuzes maken.

Laat je niet meeslepen in de gekte van deze tijd, waarin van alles moet, we niets willen missen en overal personeelstekort is, waardoor het werk zich opstapelt en je het gevoel hebt twee keer zoveel te moeten doen in dezelfde tijd. Zelfs de Pieten in het Grote Pietenhuis hebben het te druk om Sinterklaas te helpen met het schrijven van een gedicht. Het moet niet gekker worden… Stopt het druk zijn bij jou? Dan kun jij voor een ander het goede voorbeeld zijn, zodat ook die ander niet steeds meer druk druk druk hoeft te zijn.