Blog 91. Geluk nummer 39

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Vraag naar de weg, ook al is die bekend”

Een kaartje die precies past bij waar ik momenteel mee bezig ben. Sinds september ben ik gestart met de opleiding tot Feng Shui consultant. Het is een fantastische opleiding, waar ik veel van leer. Voor degenen die niet weten wat Feng Shui is, bij deze een hele korte uitleg.

Feng shui gaat over de relatie tussen een mens en zijn omgeving. Het heeft de bedoeling energetische processen die spelen in een huis inzichtelijk te maken, zodat aanpassingen gedaan kunnen worden om de harmonie te verbeteren. Daarbij is een Chinees spreekwoord heel relevant: “Zoals je huis is, zo ben jij ook.” Met andere woorden, als er geen harmonie in je huis is, zul je daar zelf de gevolgen van ervaren. Wellicht niet bewust, dan wel onbewust. Ik zal daar in een toekomstig blog verder op ingaan.

Waarom de uitspraak van het doosje vol geluk nu zo relevant is voor mij, heeft te maken met het leerproces waar ik middenin zit. De stof die nu bestudeerd moet worden, is zo totaal anders dan de Westerse manier van denken. Het vraagt om een open blik en veel doorzettingsvermogen om echt te begrijpen hoe de principes werken.

In het verleden was mijn strategie om dingen te leren vooral heel veel herhalen en uit mijn hoofd leren, zodat ik bij wijze van spreken alles kon opdreunen. Dit heeft uitstekend gewerkt tijdens de middelbare school en de opleiding fysiotherapie daarna.  weet nog steeds de rijtjes van de Duitse naamvallen op te noemen, hoewel ik er nooit meer iets mee doe en ook niet meer weet hoe ik ze zou moeten gebruiken. Niet dat ik dat zou willen overigens, maar dat terzijde.

Wat voor mij duidelijk geworden is bij deze opleiding, is dat het belangrijk is om de informatie niet alleen te kennen, maar echt te begrijpen en te doorgronden. Het lijfelijk te voelen en ervaren. Daarom ben ik niet alleen bezig om allerlei situaties in mijn eigen huis te bekijken, maar strooi ik ook met ongevraagd advies als ik bij iemand thuis ben (sorry daarvoor, ik doe mijn best het niet te doen 😉 ).

Het toepassen van de informatie is echter niet het enige dat helpt, het gaat ook om het volledig begrijpen. Gelukkig hebben we om de week een online meeting waarin we alle vragen die opkomen, kunnen stellen aan de docent. Het is letterlijk vragen naar de weg, ook al is die bekend. Door de vraag toch te stellen, hoe onnozel deze soms lijkt, zorgt het ervoor dat het begrip weer net een laag dieper gaat. En dat is wat ik wil, om daarmee een goede Feng Shui consultant te kunnen worden. Ik vraag dus tegenwoordig zeer regelmatig naar de bekende weg. En dat voelt heel vrij!