Blog 92. Contacten

Zodra we geboren worden, raken we in contact met allerlei verschillende mensen om ons heen. Het begint met het contact met je moeder. Direct na de geboorte word je bij haar op de borst gelegd. Alles lijkt dan nog heel vredig, maar dat verandert snel.

Je bent nog maar net bekomen van het natuurgeweld om uit de buik van je moeder te komen en dan word je weggehaald bij de warmte en de vertrouwde geur van je moeder. Je gaat van hand tot hand, je wordt gewogen, opgemeten en nagekeken. Ook daarna bouwt het aantal contacten met anderen zich razendsnel op. Iedereen wil je bewonderen, vasthouden en knuffelen. Je vader, eventuele broers, zussen, tantes, ooms, neefjes en nichtjes, opa’s en oma’s. Ook vrienden, collega’s en kennissen komen langs, allemaal contacten die via je ouders lopen.

Het opbouwen van je eigen netwerk begint al heel vroeg bij het kinderdagverblijf, hoewel je je daar niet veel meer van zal herinneren zodra je opgroeit. Vriendjes en vriendinnetjes van school kunnen wel heel lang bij je blijven, net als collega’s die je op het werk ontmoet. De ene vriendschap blijft, de andere vervaagt. Het is maar goed dat je niet met iedereen in contact blijft, je leven zou er overvol van raken. Hoewel Facebook echter wel een poging doet je hiertoe te verleiden!

Vriendschappen en relaties kunnen zeer langdurig zijn, tot de dood je scheidt, maar het gebeurt regelmatig dat er een breuk ontstaat in een contact. Wanneer de één verhuist naar de andere kant van de wereld, is het toch moeilijker om contact te houden. Ook als je een vriendengroep hebt waarbij iedereen kindjes krijgt en jij niet, is de kans groot dat je langzaamaan uit elkaar groeit. Waar jij zin hebt in allerlei uitstapjes en tripjes, zullen de jonge moeders allang blij zijn met een nacht doorslapen. Je groeit dan gewoon uit elkaar.

Het kan ook anders, bijvoorbeeld wat meer abrupt door een ruzie, een misverstand of door een onevenwichtigheid die ontstaan is. Je kan je dan afvragen wat er gebeurt waardoor het contact weg is.

Hoe weet je nou of je dan toch door moet zetten en je best moet doen een contact te behouden of dat het beter is om los te laten en verder te gaan met je eigen leven? Een wijs mens uit mijn vriendengroep zei dat je je af kunt vragen van welk contact je je lichter en energieker voelt en van welke niet. Als je de tijd neemt om diep van binnen te voelen, dan weet je heel goed welke mensen een plekje in jouw contactenlijst verdienen en welke mensen je beter uit de buurt kunt houden. Hoe je dat vervolgens aanpakt, is een onderwerp voor een ander blog 😉