Blog 94. Feestdagen

Volgende week is het Kerstmis. Veel mensen zijn al aan het aftellen. Ik heb gisteren mijn eerste kerstfilm van dit jaar gekeken, zo eentje die heerlijk zoetsappig is en waarvan je in de eerste minuut al weet hoe het gaat aflopen en toch kun je ervan genieten! Daarbij krijgen de ideeën voor het kerstdiner meer vorm. Het is de laatste week voor het lichtjesfeest, maar het worden ook wel de donkere dagen voor kerst genoemd. Hoe is dit voor jou?

Niet iedereen kijkt uit naar Kerstmis. Reclame op televisie doet voorkomen alsof er overal vrolijkheid is en dat iedereen het gezellig heeft. Maar achter al die vrolijke buitenkant kan een hoop leed verscholen gaan. Juist deze dagen kunnen je met de neus op de feiten drukken over verlies van een dierbare, over eenzaamheid of dat vrede op aarde in jouw geval niet op gaat. Ook kunnen de verplichte familiebijeenkomsten voor sommigen een nare gebeurtenis zijn, eentje waarvan je nu al hoopt dat het zo snel mogelijk voorbij is.

Het kerstfeest wordt gepresenteerd als een lichtjesfeest. We hebben de kortste dag achter de rug, de winterwende, en het wordt elke dag weer wat langer licht. Wat kun je doen als dit een zware periode voor je is? Als je je eenzaam of onveilig voelt? Als je je niet thuis voelt bij je familie?

Allereerst hoop ik dat je kan voelen dat je niet alleen bent, nooit. Er zijn altijd mensen die er voor je kunnen en willen zijn. Kun je dat voelen? Kun je ze laten weten dat je steun van hen kan gebruiken? Vrijwel alle mensen willen graag helpen, maar weten niet hoe. Dus als je hulp of steun nodig hebt, vraag erom. Juist nu in deze periode.

Daarnaast kun je deze tijd gebruiken om naar binnen te gaan. Onderzoek waar je gevoelens vandaan komen, welke gedachten en overtuigingen erachter zitten en wat je dromen en wensen zijn. Kun je ergens in jezelf voelen dat er kracht zit? En als dat moeilijk is, ga dan in gedachten terug naar een moment in je leven dat je je wel fijn, sterk en vol vertrouwen voelde. Probeer dat gevoel te vergroten, zodat je er nu kracht uit kan halen.

Mocht je in de gelukkige omstandigheid verkeren dat dit een heerlijke tijd voor je is, met lieve vrienden en een fijne familie om je heen, waarvan je echt kan genieten en dat het één groot feest is, word je daar dan bewust van. Geniet ervan in volle overgave! Neem het niet als vanzelfsprekend aan, maar wees dankbaar en blij. Neem daarbij ook een moment om om je heen te kijken naar diegenen die wel wat steun, liefde en gezelschap kunnen gebruiken. Soms kan een klein gebaar wonderen verrichten. Jouw gebaar kan precies die steun zijn die een ander nodig heeft. Met elkaar maken we dan een waar lichtjesfeest voor iedereen! Hele fijne feestdagen gewenst aan jullie allemaal!