Blog 95. Evaluatie

Kerst ligt achter ons. Heb je het fijn gehad? Heb je teveel gegeten en te weinig bewogen? Heb je genoten van samenzijn met vrienden en familie en allerlei cadeautjes uitgewisseld? Of heb je deze dagen alleen doorgebracht en ben je blij dat het leven weer zijn normale gang lijkt te nemen?

Hoe dan ook, de dagen tussen kerst en oud & nieuw nodigen uit om terug te kijken naar het afgelopen jaar en je af te vragen wat er allemaal gebeurd is. Denk eens terug wat je allemaal gedaan, gevoeld en ervaren hebt. Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent en welke mensen een belangrijke rol hebben gespeeld in jouw leven. Waar kun je hen dankbaar voor zijn en in hoeverre heb je dit naar hen geuit?

Door bewust stil te staan en de tijd te nemen terug te denken aan het afgelopen jaar en hierop te reflecteren, kun je zien hoe je leven zich ontwikkelt. Als je blijft doen wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. Dus kijk naar het afgelopen jaar en blijf herhalen wat je deed, dan weet je hoe het aankomende jaar eruit zal zien.

Was het afgelopen jaar toch niet helemaal zoals je gehoopt had? Probeer dan dieper in te gaan op de momenten dat iets niet helemaal goed voelde en kijk of je kan waarnemen wat er precies speelde. Met de kennis die je nu hebt, wat zou je anders gedaan hebben? Kijk niet terug met spijt in je hart, maar met de moed om het een volgende keer anders te doen.

Dus neem te tijd om terug te kijken, zie wat er goed gegaan is en wees daar dankbaar voor. Zie ook wat anders gekund had en neem verantwoordelijkheid om het in het vervolg anders te doen. Kijk vervolgens vooruit en bedenk hoe je jouw leven het aankomende jaar wil invullen. Wat zijn je dromen en wensen? Wat zou je willen bereiken? Met wie wil je tijd doorbrengen? Welke ervaringen wil je hebben? En wellicht… welk goed voornemen heb je voor 1 januari?

Als laatste en niet het minst belangrijke, wat heb je nodig om bovenstaande voor elkaar te krijgen? Zoals ik al in een eerder blog zei: je bent niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Dus wat heb jij nodig om volgend jaar met een tevreden gevoel terug te kijken op 2023? Wie zou je kunnen vragen om je daarbij te helpen? Welke stappen ga je daarvoor zetten? Dan doe je volgend jaar opnieuw een evaluatie en dan kun je voor jezelf zeggen dat het goed is. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het aankomende jaar!