Blog 96. Goede voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen en waar kan het eerste blog van 2023 beter over gaan dan over goede voornemens! Het is een traditie om jezelf van alles voor te nemen op 1 januari, wetende dat de meeste plannen alweer sneuvelen na 3 weken.

Heb jij goede voornemens? Wil je iets méér gaan doen, zoals meer bewegen, meer groenten eten, meer ontspannen, meer genieten, meer verbondenheid met je geliefden? Of juist iets mínder gaan doen, zoals minder tv kijken, minder social media volgen, minder snoepen, minder werken? Of is het jouw voornemen om vooral door te gaan op het pad dat je al aan het lopen bent? Omdat het voor jou eigenlijk wel goed ging?

Hoe dan ook, dit is een fijn moment om  naar het aankomende jaar te kijken als een blanco blad dat je nog helemaal naar je eigen wensen kan invullen. Hopelijk heb je een evaluatie van het vorige jaar kunnen doen. Dan weet je hoe het aankomende jaar eruit ziet als je blijft doen wat je deed. Wat waren dingen die je anders wilde? Waar ben je trots op en wat wil je verder uitbouwen in het nieuwe jaar?

Om veranderingen concreet te maken, kun je jezelf doelen stellen en bedenken hoe je dit stap voor stap voor elkaar krijgt. Als je bijvoorbeeld minder sociale media wil volgen, wees je dan bewust hoeveel uur per dag je er nu mee bezig bent en stel vast hoeveel voor jou het maximum is. Hoe ga je er dan voor zorgen dat je jezelf daar dan ook aan houdt? Gebruik hulpmiddelen, zoals timers, reminders en vrienden om je te wijzen op de duur van je sociale media gebruik. Bedenk ook wanneer je er wel en wanneer je er niet op wil zitten, bijvoorbeeld: ik kijk alleen ’s ochtends na mijn ontbijt een half uur en na het avondeten een half uur. De overige tijd leg ik mijn telefoon weg en zet ik de notificaties uit. Dit is slechts een voorbeeld. Hoe zou het voor jou werken?

Of als je meer wilt bewegen: Wanneer ga je dit dan doen? Koppel dit aan een reeds bestaande gewoonte, bijvoorbeeld: als ik van werk naar huis rij, kom ik toch langs de sportschool, dus ik neem mijn sportkleding mee en ga op maandag en donderdag gelijk na het werk een half uur sporten. Of: ik spreek met een vriendin af om wekelijks op een vaste dag en tijd samen te sporten, te wandelen of te fietsen.

Zelfs met een fijn doel, een goed plan en flinke motivatie kan het lastig zijn om je goede voornemens vol te houden. Wat nog kan helpen is een systeem bedenken waarin je je vorderingen bij houdt en denk eraan jezelf te belonen als je je goede voornemens leeft! Het is geen makkelijke klus, maar gelukkig hebben we weer een heel nieuw jaar om te oefenen. Maak er wat moois van in 2023!